Laagjeskleding voor het vroege voorjaar

Het voorjaar komt er weer aan, ik voel het! Tijd om het lopen weer op te pakken. Tenminste… voor degenen die in de winter een pauze inlassen. Let wel op, want ondanks de piepende voorjaarsbloeiers en fluitende vogels, is het toch nog best fris. De grote vraag is dan natuurlijk: wat draag je tijdens deze frisse (winter)dagen? Mijn tip: laagjes!

Waarom laagjes kleding?
Door te werken met laagjes kleding blijf je warmer dan wanneer je éen dikke laag kleding aantrekt. Als je uitgaat van drie lagen, zit je goed. De lagen werken dan met elkaar samen, bieden zowel ventilatie als actieve vocht afvoer en zorgen er zo voor dat je lichaam in staat is om optimale prestaties te leveren.

Laag 1: ondergoed
Tijdens het lopen produceert je lichaam veel warmte. Als deze warmte niet of niet snel genoeg wordt afgevoerd, ga je zweten. Goed ondergoed zorgt dat je transpiratievocht snel kwijt raakt. Je kunt hiervoor speciaal ‘technisch/functioneel ondergoed’ kopen. Deze onderkleding is voorzien van een binnenkant die vocht opneemt én een stofje dat het vocht direct goed kan verdampen. Het is hierbij wel belangrijk dat het ondergoed nauw aansluitend wordt gedragen, dus let daar op als je het koopt.

Laag 2: tussenlaag
Na je ondergoed trek je een isolerende tussenlaag aan. Deze laag heeft twee taken: het lichaam warm houden én zorgen dat het zweet uit de eerste kledinglaag goed wordt afgevoerd. Deze isolatie-laag zorgt er voor dat je lichaam niet te ver afkoelt tijdens het hardlopen. Zorg er dus voor dat deze tweede laag hardloopkleding vochttransport mogelijk kan maken én warmte vasthoudt.

Laag 3: bescherming
De buitenste laag kleding moet je beschermen tegen weer en wind. Erg belangrijk is dus ook dat deze laag hardloopkleding winddicht én ademend waterdicht moet zijn. De wind heeft grote invloed op hoe warm of koud jij het hebt tijdens het hardlopen. Zorg dus voor een goed jack. Let bij het kopen van een goed jack meer op winddichtheid dan op waterdichtheid. Comfort is het belangrijkste!

Hoofd en handen
Vergeet ook niet om je hoofd en je handen te bedekken. Een fijne muts of hoofdband en handschoenen zijn geen overbodige luxe in het vroege voorjaar. Het kan nog flink koud zijn, en tijdens het hardlopen verlies je snel warmte via je hoofd en je handen.

Juiste materialen
Let op: alleen een combinatie van de juiste materialen heeft nut. Thermisch, ademend en isolerend. Het is zinloos om een katoenen shirt onder een buitenlaag van ademend materiaal te dragen. Of vice versa.

De ideale lagenmix bestaat niet
Nu klinkt dit lagensysteem natuurlijk heel mooi, maar in de praktijk blijft het altijd zoeken naar de perfecte mix. Je zult altijd blijven zweten en je lichaamstemperatuur blijft stijgen bij inspanning. Probeer dus gerust uit, aan de hand van dit artikel, wat voor jou wel en niet werkt. In elk geval staat vast dat je met laagjes moet werken en dat je in ademende lagen veel comfortabeler loopt dan in katoen.

Lees ook:Hardloopkleding in de winter
Lees ook:Voor eens en altijd een duidelijk antwoord op sportmythes
Lees ook:Filmpje: ook dieren zijn gek op hardlopen
Lees ook:Waarom hardlopen gezond is voor ondernemers
Lees ook:Sunday workout

1 Reacties // Reageer

One thought on “Laagjeskleding voor het vroege voorjaar

  1. Amy

    Handig artikel! Het is inderdaad heel lastig om de juiste lagenmix te vinden en vele vergeten hun handen en hoofd hierbij. Zelf heb ik al (heel) veel kleding geprobeerd maar de kleding van SA wear bevalt mij het beste tot nu toe.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>