Een paar tips om minder streng voor jezelf te worden

Ik ben streng voor mezelf. Heel streng. Ik kan genoeg voorbeelden uit mijn leven noemen, waarbij ik het mezelf behoorlijk lastig heb gemaakt. Ik ben zeg maar niet het type dat voor de makkelijke weg kiest. Maar don’t worry, ik ga jullie niet vermoeien met ellenlange beschrijvingen en analyses. Daar lijkt me dit niet helemaal het juiste platform voor. Daarnaast kan ik me voorstellen dat jullie niet zitten te wachten op het geneuzel van ‘zomaar’ een blogger.

Wat wellicht wel interessant is, en hier thuis hoort, is het combineren van mijn karaktereigenschap (die zowel positief als negatief kan zijn) met hardlopen. Ja ja, ik schud zonder moeite een bruggetje uit mijn mouw;). Maar goed, terug naar het onderwerp. Ik stel regelmatig nieuwe doelen, zodat ik weer een reden heb om te trainen. Als ik geen doelen zou stellen, kon het weleens snel afgelopen zijn met mijn sportieve activiteiten. Ik heb sportieve genen, maar ik heb ook zeker een stok achter de deur nodig.

Dat wil niet zeggen dat het stellen van doelen mijn trainingen ook automatisch makkelijker maakt. Juist niet. Ik móet (hallo, strenge ik) me van mezelf houden aan het trainingsschema dat ik heb uitgezocht. Ook als mijn lichaam even geen zin heeft en het liefst op standje ‘relax’ wil trainen, push ik mezelf tot het uiterste. En ja, dat resulteert weleens in frustratie. De ene keer omdat er een mechanische storing optreed (=blessure) en de andere keer omdat ik het geestelijke gevecht met mezelf verlies. Ik kan je vertellen dat je dan na een training niet vrolijk onder de douche staat. Maar ik heb het idee dat sommigen van jullie daar ook wel bekend mee zijn.

Verliezen van jezelf is erger dan verliezen van een andere tegenstander. Dan kun je nog op waarde geklopt worden, maar van jezelf verliezen voelt als falen. Terwijl je misschien voor de buitenwereld een fantastische prestatie hebt geleverd. Maar ja, dat kunnen honderd mensen zeggen, je moet er zelf ook nog ‘even’ in gaan geloven.

Daarom heb ik zelf veel baat bij, ja daar zijn ze weer, tips. Hoe stel je realistische doelen? Waarom lukt het soms niet om doelen te realiseren? En, ook goed om te weten: hoe ga je om met teleurstelling? Dit artikel doet mij weer eens beseffen dat ik niet altijd zo streng moet zijn voor mezelf. Mijn mentaliteit is er niet direct door veranderd, maar ik ben weer een heel klein stapje dichterbij.

Heb jij ook baat bij deze tips?

(bron: runninghalf.wordpress.com)

Lees ook:Maak je nek en schouders los met een tennisbal
Lees ook:Hype: kokoswater
Lees ook:Video Thursday
Lees ook:Just say hello
Lees ook:Ik ben een asociale hardloper

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>