Het succes van Haile Gebrselassie

Hij heeft twee Olympische titels en maar liefst acht wereldtitels op zak. Het is daarom ook niet zo vreemd dat hij door veel mensen wordt gezien als één van de grootste langeafstandlopers aller tijden. Ik heb het natuurlijk over de Ethiopisch hardloopkoning Haile Gebrselassie. Als kleine jongen had Gebrselassie het niet breed, maar zijn talent voor hardlopen heeft hem heel ver gebracht. Maar met een gave alleen kom je er niet. Voor een succesvolle carrière als hardloper is veel meer nodig.

Haile Gebrselassie mag dan inmiddels veertig jaar zijn, de voormalige houder van het wereldrecord marathon is zijn sport nog lang niet zat. Onlangs was de Ethiopische ster te gast bij The Times of Oman en daar vertelde hij over wat hem zo ontzettend succesvol heeft gemaakt: “Je hebt drie dingen nodig: discipline, commitment en de bereidheid om hard te werken”.

Olympische Spelen in Sydney 2000. Gebrselassie won goud op de 10.000 meter

Ouder worden is voor veel mensen best wel een ‘ding’. Maar voor een topatleet die zo intensief met zijn lichaam bezig is, kan het helemaal confronterend zijn. Gebrselassie traint nog steeds iedere dag twee keer, maar hij moet toegeven dat het allemaal niet meer zo makkelijk gaat als tien of twintig jaar geleden. Toch ziet hij dat totaal niet als een probleem: ”Een van de geheimen, en bedankt dat je maar aan herinnert, is dat je de pijn moet accepteren. Without pain, no gain”, is Gebrselassie van mening.

De Ethiopiër, die tegenwoordig één van de rijksten in zijn land is, reist de hele wereld over. Maar hij zegt nog altijd het simpele voedsel uit zijn geboorteland te eten. Zijn dieet bestaat onder andere uit Injera (een soort pannenkoek waar veel ijzer inzit) en veel, heel veel, mager en rauw eten.

Tot slot heeft Gebrselassie nog wat inspirerende woorden voor jonge mensen: “Ik wil jongeren laten zien wat hardlopen betekent en ik wil ze vertellen dat leeftijd maar een getal is. Als je denkt dat je oud bent, als je tegen jezelf zegt dat je oud bent en als je mentaal oud bent dan ben je automatisch ook lichamelijk oud”. Dat is een diepe, denk daar maar eens over na.
(running.competitor.com)

 

Lees ook:Usain Bolt: The fastest man alive
Lees ook:De juiste hardloopmuziek zorgt voor betere prestaties
Lees ook:Struggle: Gezond eten
Lees ook:Ex-atleet Michael Johnsen doet pittige uitspraken
Lees ook:Ruilt Usain Bolt de atletiekbaan in voor het voetbalveld?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>