Bobsleeën en hardlopen lijken meer op elkaar dan je denkt

De tweede week van de Olympische Spelen is de week van de bobsleeërs. Ze hebben er even op moeten wachten, maar deze week mogen de snelheidsduivels met 140 kilometer per uur naar beneden razen. Ik vind het nogal een gevaarlijke hobby. Elke keer als ik zo’n slee over de baan zie stuiteren, houd ik mijn hart vast. Het lijkt namelijk alsof de bobbers in een kartonnen doos zitten, die ieder moment uit elkaar kan vallen. Thank god, komen ze meestal veilig beneden.

Bobsleeën heeft dus duidelijk niets te maken met het ouderwetse ‘sleetje rijden’. En dat maakt het ook wel weer spectaculair om naar te kijken. Ondanks dat ik constant bezig ben met hopen dat de bobbers niet over de kop vliegen, vind ik het tegelijkertijd ook een coole sport. Die snelheid, die stuurkunsten, die explosiviteit! Ik vind het ongelooflijk dat je in zo’n relatief simpele slee (Ja, ik weet dat het wat kort door de bocht is en dat die sleeën deskundig in elkaar geknutseld zijn) hogere snelheden kunt behalen dan in sommige auto’s. Zonder motor nog wel!

En het leuke is dat bobsleeën ook nog eens overeenkomsten heeft met hardlopen. Bobsleeteams zijn niet voor niets zo blij met sprinters. Zij hebben de kracht en snelheid om die slee in een paar meter flink wat snelheid mee te geven. Op het moment dat de bobbers in de slee duiken, rijden ze soms al met zo’n veertig kilometer per uur naar beneden. Een goed bobsleeteam is dus onder andere afhankelijk van een paar sterke spierbundels die met al hun krachten smijten, zodat de slee in een gigantisch tempo naar de finish glijdt.

Ben je nog een dummie op het gebied van bobsleeën? Spijker je kennis dan in een paar minuten bij met de hulp van dit artikel. Ook dit filmpje van de NOS maakt het één en ander duidelijk.

Hieronder zie je dat duwers trainen als sprinters…

Maar duwers hebben nóg meer baat bij spiermassa, veel spiermassa

Lees ook:Verschil tussen sprinters en marathonlopers in Jip en Janneketaal
Lees ook:Sunday workout
Lees ook:Watermeloen zit vol met aminozuren en vitaminen
Lees ook:Haal je springtouw uit de kast: de vele voordelen van touwtje springen
Lees ook:Maak je romp ijzersterk met deze oefeningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>