Het gevreesde D-woord

Ik moet toegeven dat ik een beetje in shock was toen ik las dat een aantal topsprinter uit het Jamaica en Amerika een positieve dopingtest hadden afgeleverd. Asafa Powell, Nesta Carter, Sherone Simpson, Veronica Campbell-Brown en Tyson Gay. Ik moet trouwens nog steeds stiekem een beetje lachen om de achternaam van die laatste. Kinderachtig, ik weet het. Maar je verwacht zo’n achternaam toch niet helemaal bij een sprintkanon. Of zeg ik nu iets raars? Ach ja ik moet er over ophouden, want die arme Tyson kan er natuurlijk ook niets aan doen.

Maar goed, alle bovengenoemde namen hebben dus waarschijnlijk van de verboden middelen gesnoept. Ik vind het nogal een bummer, want het leek allemaal zo mooi. Het ene na het andere wereldrecord werd, vooral door de Jamaicanen, aan flarden gelopen. Alsof het niets is. Ergens wist ik wel dat het niet de gewoonste zaak van de wereld is om ‘even’ 9,72 op de 100 meter te lopen (Powell) en tóch heb ik serieus nooit aan doping gedacht. Ik denk dat het iets te maken heeft met kop en in het zand steken. Na alle dopingschandalen in het wielrennen ben ik alle negativiteit rond sport een beetje zat. Er vielen constant grote wielrenners van hun voetstuk en ik wilde dat die val atleten bespaard bleef.

Helaas wordt het gevreesde D-woord nu ook in één zin met atletiek genoemd. Maarrrr er is ook goed nieuws, want de grote man, Usain Bolt, rent nog altijd vrolijk rond. Lightning Bolt lijkt zich tot nu toe netjes aan de spelregels te houden. Thank god, kunnen we nog gewoon genieten van zijn aanwezigheid op de atletiekbaan.

Voor de Jamaicanen krijgt het dopingschandaal nog een staartje, want de WADA (het mondiale antidopingbureau) gaat een onderzoek instellen naar het functioneren van de JADCO. Deze organisatie laat de Jamaicaanse atleten hun verplichte plasjes doen. Uit gegevens van het voormalige hoofd van JADCO blijkt dat de organisatie in de aanloop naar de Olympische Spelen van Londen daar niet erg druk mee is geweest. Tenminste, als het gaat om de out-of-competition controles.

En met succes, want de Jamaicaanse ploeg won maar liefst acht van de twaalf sprinttitels. Dat “en met succes” was een geintje natuurlijk. De Jamaicanen zijn namelijk wel gewoon gecontroleerd door de internationale atletiekbond. Zo werd Usain Bolt twaalf keer aan een controle onderworpen.

Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Ongetwijfeld to be continued….

 (bron: NUsport.nl)

Lees ook:Ruilt Usain Bolt de atletiekbaan in voor het voetbalveld?
Lees ook:Usain Bolt in top tien van best betaalde sporters
Lees ook:IAAF’s Men’s World Athlete of the Year Award
Lees ook:Usain Bolt: The fastest man alive
Lees ook:Video Friday

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>