Documentaire The price of gold laat donkere kant van topsport zien

“Ik kijk er naar uit om zo hard te rennen dat ik moet overgeven”. Deze quote is van de Zweedse atlete Susanne Keller. Ze doet deze uitspraak in de documentaire The price of gold en laat daarmee, wat mij betreft, zien dat topsporters daadwerkelijk een ‘kronkel’ in hun hoofd hebben. Waar wij amateursporters een stapje terug doen als ons lichaam daar om vraagt, gaan topsporters juist nog tien stappen verder. Met als resultaat een gouden medaille of ze worden de rest van hun leven geplaagd door (ernstige) blessures. Een combinatie van beiden is ook niet uitgesloten.

In The price of Gold worden verschillende Zweedse atleten geïnterviewd. Ze vertellen over hun weg naar de top die gepaard ging of gaat met bloed, zweet en tranen. De centrale vraag in deze documentaire is: hoever ga je voor een gouden plak? Voor het antwoord raad ik je aan de documentaire zelf te gaan kijken. Maar ik kan je wel alvast vertellen dat de meeste atleten in de documentaire te maken krijgen met heftige blessures. Ondanks dat hun lichaam flink tegenstribbelt, zijn ze opnieuw bereid ver gaan om weer aansluiting te vinden bij de top. Ze geven zich volledig, maar succes is natuurlijk nooit gegarandeerd.

Ik vind dat The price of Gold een mooi en ontroerend kijkje in de keuken van de Zweedse topsport geeft. Tijdens de Olympische Spelen en andere grote sportevenementen zijn wij alleen maar getuigen van de prestaties van de atleten. In The price of Gold zie je waar atleten doorheen moeten, voordat ze überhaupt mogen deelnemen aan wedstrijden die zich afspelen op het hoogste niveau. Verwacht niet teveel euforische momenten, want de nadruk ligt vooral op de donkere kant van de topsport. Maar die is minstens zo interessant en fascinerend. Kijken dus, en dat kan hier.

                                                                                                   (bron: onestowatchmedia)

Lees ook:Marlou van Rhijn in Nike commercial
Lees ook:Kenyan Running Documentary van Eamonn Coghlan
Lees ook:Zes oefeningen om blessures te voorkomen
Lees ook:Usain Bolt: The fastest man alive
Lees ook:Documentaire: Why We Run

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>