De juiste hardloopmuziek zorgt voor betere prestaties

Hoe fijn is het om tijdens het hardlopen naar een lekker muziekje te luisteren. Het geeft je een extra kick als het lekker gaat en sleept je door de momenten heen die minder fantastisch gaan. Houd jij van rustgevende ballads of geef je de voorkeur aan opzwepende beats?

Zet je Ipod tijdens je volgende training nog maar een wat harder, want uit onderzoek blijkt dat de juiste muziek je hardloopprestaties kan verbeteren. Is dat even goed nieuws! Costas Karageorghis, auteur van Inside Sport Psychologie, zegt dat muziek er voor kan zorgen dat je harder en sneller loopt. “Muziek heeft de neiging om positieve aspecten als daadkracht en energie te vergroten en negatieve aspecten als spanning en vermoeidheid te verkleinen”.

En Karageorghis kan het weten, want hij heeft in 2012 playlists samengesteld voor Amerikaanse olympische atleten. Of het aan Karageorghis ligt daar komen we waarschijnlijk nooit achter, maar de Amerikanen wonnen 104 olympische medailles. Gelukkig heeft de beste man een aantal tips voor ons voor het samenstellen van dé ultieme playlist:

Beat
Karageorghis is van mening dat het ideale hardloopnummer een beat heeft tussen de 120 en 140 beats per minute. Daarnaast geldt dat je hartslag ongeveer hetzelfde moet zijn als het tempo van de muziek. Wil je met een hartslag van 130 bpm rennen? Dan moet je op zoek naar een nummer met (ongeveer) hetzelfde aantal bpm.

Bekend
“Hoe vaker we een liedje horen, des te leuker we het vinden. Dus kies vooral nummers die al in je playlist zaten en je bekend in de oren klinken”, zegt Karageorghis. En wanneer je bij bepaalde nummers een goed gevoel krijgt, zet ze dan vooral in je playlist.

Shuffle
Shufflen maar! Als je steeds dezelfde muziek hoort, word je immuun voor de motiverend werking ervan. Daarnaast is het handig om je playlist om de paar werken te ‘verversen’.

Hardloop-app
Hardlopers met een Ipod opgelet: download één van de speciale hardloop-apps. Op de meeste apps zit een functie waarmee je powersongs kunt toevoegen. Deze nummers geven je net dat beetje extra wat je af en toe zo hard nodig hebt.

(bron: elsevier)

Lees ook:Runnersworld presenteert Hardloop Top 25 2013
Lees ook:Muziek tijdens het hardlopen
Lees ook:De Oympische Spelen zijn voor Poetin één groot pr-project
Lees ook:Ex-atleet Michael Johnsen doet pittige uitspraken
Lees ook:Het succes van Haile Gebrselassie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>