Haal het beste uit je hardloopschoenen

Het is belangrijk om een beetje lief te zijn voor je hardloopschoenen. Ze dragen jouw gewicht tenslotte nogal wat kilometers met zich mee. En dat niet alleen, ze zorgen er ook nog eens alle klappen voor je op. Na zo’n 1500 kilometer zit hun werk erop en is het tijd voor een nieuw paar. Maar zoals voor zoveel dingen, geldt ook voor jouw schoenen: hoe beter je ervoor zorgt, hoe langer ze meegaan. Daarom vind je hieronder een aantal tips om het beste uit je schoenen te halen.

Gebruik je hardloopschoenen alleen voor trainingen
Het is natuurlijk verleidelijk om je hardloopschoenen voor elke activiteit uit de kast trekken. Ze zitten heerlijk en je kunt er uren op lopen. Toch kun je ze het best alleen aantrekken als je gaat hardlopen. Zo voorkom je dat je schoenen hun demping verliezen.

Trek je schoenen op de goede manier aan
Het klinkt misschien een beetje onzinnig, maar neem de tijd om je hardloopschoenen aan te trekken. Als je haast hebt, heb je namelijk snel de neiging om je schoenen aan te trekken zonder de knoop uit je veters te halen. Maak dus altijd eerst je veters los, voordat je je schoenen aan- en uittrekt.

Maak je natte schoenen droog
We komen allemaal weleens met doorweekte hardloopschoenen thuis, nadat we een flinke regenbui op ons hoofd hebben gehad. Eenmaal thuis moet je weer iets verzinnen om ze snel te laten drogen. Doe dat niet door ze op de verwarming te leggen, want de hitte zorgt ervoor dat je schoenen uitdrogen. Je kunt het beste de zolen uit je schoenen halen en deze aan de lucht laten dragen. Vervolgens stop je oude kranten in je schoenen, zodat deze het vocht kunnen opzuigen.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alternatieve schoenen
Als je bijna iedere dag rent, is het een goed idee om twee of drie paar loopschoenen te hebben. Je schoenen gaan namelijk langer mee als je ze een paar dagen de tijd geeft om hun oude vorm weer aan te nemen en te drogen.

Berg je schoenen op de juiste manier op
Bewaar je schoenen op een koele en donkere plek, waar ze goed kunnen ‘ademen’. Laat ze vooral niet in een sporttas zitten.

Doe je schoenen niet in de wasmachine
Als je schoenen een schoonmaakbeurt nodig hebben, gebruik dan een borsteltje, een milde zeep en koud water. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen.
(bron: running.about.com)

Lees ook:Laat je inspireren door sporthelden
Lees ook:Maak zelf spikes onder je hardloopschoenen
Lees ook:Het is fijn om een slechtweerloper te zijn
Lees ook:Vijf do’s en don’ts voor hardlopers (2)
Lees ook:5 redenen om vandaag te beginnen met hardlopen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>